Nyhed

Politisk aftale: Toårig finansuddannelse for studenter fredet frem til 2023

Et flertal på Christiansborg har netop indgået en ny politisk aftale for erhvervsuddannelserne. Aftalen betyder, at finansuddannelsen for studenter overlever i sin nuværende form frem til 2023. ”Vi er meget tilfredse,” lyder reaktionen fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening, der har arbejdet for at bevare uddannelsen.

Et flertal i Folketinget har torsdag indgået en ny aftale for landets erhvervsuddannelser.

Studenter på finansuddannelsen

Tal fra FA viser, at 696 studenter de seneste fem år er blevet optaget på finansuddannelsen. Flere end 9 ud af 10 af de færdiguddannede finansassistenter bliver ansat i den virksomhed, hvor de har været i praktik. Det er primært mindre pengeinstitutter og forsikringsselskaber, der ansætter finansassistenter.

Aftalen betyder, at studenter på finansuddannelsen alligevel ikke skal have forkortet deres hovedforløb fra to til ét år, som det ellers var planen. 

Det er en beslutning, som vækker glæde i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der har kæmpet mod den planlagte halvering af uddannelsen.

”Vi er meget tilfredse med, at hovedforløbet for studenter ikke bliver halveret fra 2020. Det er en sag, som er vigtig for en stor del af vores medlemsvirksomheder, og som vi derfor har prioriteret højt i vores politiske arbejde de seneste år,” siger Nadeem Farooq, underdirektør i FA.

Reform fra 2014 ville halvere finansuddannelsen

Det var i forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen fra 2014, at det blev politisk besluttet, at finansuddannelsen for studenter skulle kortes ned til et enkelt år fra 2020.

Se også: FA kritiserer reform: Fremtidens finansassistenter bliver ikke klar til arbejdsmarkedet 

Beslutningen udløste kritik fra FA’s side. En kritik, som er blevet bakket op af både pengeinstitutter, forsikringsselskaber og fagforeninger.

”Vores primære anke er, at det kræver betydelige finansielle kompetencer at kunne rådgive danskerne om store livsbeslutninger, såsom huskøb, pension og livsforsikring. Det er altså ikke kompetencer, som man kan tilegne sig på et enkelt år,” fortæller Nadeem Farooq.

Læs også: Finanssektoren i foretræde for undervisningsudvalg 

Ikke i mål endnu

Med dagens aftale fortsætter finansuddannelsen for studenter i sin nuværende form frem til 2023.

”Det er lykkedes os at overbevise politikerne om, at finansuddannelsen ikke skal reduceres i 2020. Men vi er ikke i mål. Reelt set er den endelige beslutning blot blevet udskudt tre år. Det har købt os tid, og den tid vil vi bruge på at fortsætte det politiske arbejde for at beholde det toårige hovedforløb for studenter,” understreger Nadeem Farooq.

Den nye aftale afskaffer også de særligt korte grundforløb for studenter, der blev indført i 2015. For finanssektoren betyder det, at grundforløbet på en uge for studenter, som vil på finansuddannelsen, bliver fjernet, hvis det Faglige Udvalg for Finanssektoren ønsker det. 

Bag aftalen står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre.

 

Udgivet d. 22.11.2018

Nøgleord