Nyhed

DEBAT: Familier skal træffe nogle valg

Halvt så mange kvinder som mænd har ambitioner om en lederstilling, viser en meningsmåling. Det er en udfordring for danske virksomheder, fordi det reelt betyder, at virksomhederne er afskåret fra en stor del af talentmassen, når de skal rekruttere til deres ledelsesposter, skriver Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), i et debatindlæg.

Af: Mariane Dissing, adm. direktør Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Halvt så mange kvinder som mænd har ambitioner om en lederstilling. Det er det nedslående resultat af en meningsmåling, vi i FA har fået gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskerne. Konkret svarer hver femte mand, at han har lederambitioner, mens det gælder for mindre end hver tiende kvinde.

At så relativt få kvinder har ambitioner om en lederposition, er en udfordring for det danske arbejdsmarked. Reelt betyder det, at organisationer og virksomheder - både offentlige og private - er afskåret fra en stor del af den samlede talentmasse, når de skal rekruttere til deres ledelsesposter. Netop derfor arbejder mange virksomheder med forskellige programmer, ordninger og modeller, der skal medvirke til, at flere kvinder går efter lederstillinger.

Vores undersøgelse siger ikke noget om, hvorfor så relativt få kvinder har lederambitioner, men årsagerne er ganske givet både mange og forskelligartede.

Helt sikkert er det dog, at virksomhedernes indsats skal suppleres ude i familierne. Det er ganske enkelt nødvendigt, at der i de enkelte familier træffes nogle valg, så det ikke automatisk er kvinden, der skal løfte hovedparten af opgaverne i hjemmet. Det er også nødvendigt, at vi på samfundsplan får skabt en generel forståelse og accept af, at det naturligvis er muligt at være en god mor, selvom man er leder.

Udgivet d. 6.11.2017

Nøgleord